onsdag 15. oktober 2014

Nær action i Lyngsalpene
Etter en periode med striregn og nye ras i Lyngsalpene i august, var det meldt lettere vær noen dager. Vi bestemte oss for en 5-dagers tur innover fjellområdene ved Russelv i nord Lenangen, for å bli nærmere kjent med dette mye omtalte fjellområdet i Troms. Vi ankom Lyngen i et nydelig kveldslys, og fortsatt sto enkelte geitramser i blomst langs fjorden.

Perioder med regn i forkant utløste nye ras i Lyngen

Solnedgang i Sør-Lenangen
Teltbasen i Russelvdalen
Etter en flott kveld og natt lå det an til en knalldag i fjellet dagen etter. Målet ble å bestige Russelvfjellet (794 moh). Det var meldt tilskyende utover kvelden, etterhvert med nedbør og vind. Vi la avgårde med to fulle sekker med mat, drikke og ekstra tøy/regntøy. Etter vading over Russelva, og kryssing av myrdrag og bjørkekjerr nøt vi en deilig lunch oppunder Russelvfjellet i nydelig sol. Etter å ha fyllt opp energilagrene la barna ivrig i vei rett opp fra lunchplassen i retning toppen. Det var ikke helt denne oppstgningen vi hadde blinket oss ut, men her var fullt mulig å ta seg opp i blokkfeltet ved noe traversering inn mot tenkt rute langs fjellryggen. Etter at barna hadde ledet an 100 meter oppover på de små men skarpe steinblokkene, ropte vi ned til Ingvild og Mira at de burde ta den andre ruta oppover. Gordonsetter poter og en noget svak ankel hos kona er ikke de beste forutsetninger for vippende, skarpe steinblokker. 

Vi avtalte og møtes oppe på fjellryggen, og gikk hver vår vei (med hver vår sekk). Barna fikk prøve seg i nytt og ulendt fjellterreng med balansering på steiner. Fin koordinasjonstrening, skjønt en noe tidkrevende rute for barneføtter. Da vi hadde klatret oppover i 2 timer uten å ha sett eller hørt noe til mor, var det på tide å ringe. Men hvor i huleste var mobilen? Selvfølgelig, den lå avslått i "Ingvild's" sekk. Vi fortsatte på ruta oppover, og etter 3 timer nærmet vi oss den antatte fjellryggen. Ryggen var mindre markant enn først antatt, og Ingvild så vi ingnting til. Vi fortsatte på ruta oppover mot Russelvfjellet, mens vi jevnlig ropte på Ingvild og Mira. Etterhvert skyet det til, og vinden var tiltagende. Da kun den siste eggen mot Russevfjellet sto igjen, skjønte vi ikke kom å møte Ingvild her oppe. Kanskje var ankelen tråkket over igjen, og hun hadde haltet ned til teltbasen?

Det ble kaldere, og sekken ble åpnet for å få på seg litt vindtøy istedet for shorts. Resultatet var nedslående, -ingen jakke eller bukse til far og manko på en regnbukse til barna. Resten lå i sekken til mor, uten at det var noen trøst akkurat nå. Barna fikk på seg vindjakker, og vi startet nedstigningen langs en noe enklere rute enn veien opp. Det led mot kveld, og tåka kom sigende for fullt. Et siste brødmåltid + Balsfjordlefse ble inntatt, før vi småkalde forserte forbi et fjellrypekull i skodda.
Jentene i steinura på vei oppover
På ryggen mot Russelvfjellet


Synne og Emilie en fortopp av Russelvfjellet
Jentene på vei ut av tåka
Vi var spente den siste kilometeren på veg mot teltbasen, og håpet Ingvild var trygt på plass. Det ble kveld og tåka lå tett i fjellet, da vi plutselig fikk se en firehjulstrekker komme oppover langs kjerreveien. Ut hoppet det en overglad mamma, og familien var igjen trygt gjenforent. Hun hadde lett og ropt flere timer oppe i fjellet uten å få kontakt i vinden. Sett nedenfra ved lunchstedet kunne det virke som vi beveget oss oppover mot et svært bratt og skrentete terreng på veg mot fortoppen. Hennes bekymring for løse steinblokker og skrenter var relevante, da hun ikke visste at vi valgte å traversere østover. Uten mobilkontakt, og mangel på vindklær i min sekk var det selvfølgelig bekymringsfullt om pappa hadde skadet seg i fjellsida og to barn sto gråtende og hjelpeløse ved siden av. Vind og etterhvert tåke og regn gav dårlige prognoser for senere leteaksjoner om noe galt var tiltrådt. Et par lokale og lensmannen i Lyngen var således blitt kontaktet og informert om situasjonen, og Seakingen sto klar til utrykning... Heldigvis ble det kun en test av hjelpeapparatet i Lyngen denne gangen.

Dagene som fulgte var preget av regn og atter regn, så etter noen dagsturer innover dalen ble teltbasen brutt opp og vi vendte nesa hjemover en lærepenge rikere: 
-Fordel alltid innholdet i sekkene korrekt på tur, selv om man bare skal skilles i en time...


Kryssing av Russelva i øsende regnvær

God stemning i teltet tross øsende regnvær

 



torsdag 9. oktober 2014

Hyggelig besøk og tur til Hamn-fjella

Utsikten nytes ved Djevelens tanngard (Okshornan)
Ved flere anledninger de siste par månedene har vi vært heldige og få hyggelig besøk av familie og venner. Nedenfor skildres noen minnerike dager fra noen av Senjas perler, under besøk av Kjetil Flydal og Monica Jenstad, med barna Magnus og Maja i august. Turen ble avslutttet med fine dager i et fjellområde ovenfor Hamn på Senja, hvor vi hadde teltbasen ved Storvatnet. Fisket i et par av vanna vi testet ut bød ikke på de store ruggene, men for barna er 1000-brødre vann som regel helt greit. Storvatnet (141 moh) hadde en blanding av smårøye og en og annen middelmodig ørret, mens det lille Grytevatnet (254 moh) var et rent smårøyevann så det ut til. Smaken av sprøstekt smårøye var imidlertid godkjent, og supplert med vossakorv, kålrabbistappe og sjølplukka multer med kesam til dessert led vi ingen nød der oppe i fjellheimen. Barna fikk ellers trene seg på bålfyring, og det gikk konkurranse om å ha tenne få raskest fyr og tilegne seg det største bålet. En stund lyste tre fine bål opp i kvelden ved Storvatnet.

Tindebestigning til Sukkertoppen (ca. 450 moh) var det en smal sak å motivere barna til. Etter noen småbratte partier på slutten, kunne utsikten ut over det storslåtte øylandskapet i Bergsfjorden nytes. På rolige dager er dette et ettertraktet område for blant annet kajakkpadlere. Kjetil fikk også en tur til Grunnbøtinden (643 moh), mens resten av familien plukket multer. Multesesongen på Senja har ikke vært all verden, men noen flekker her og der har heldigvis båret fram noe bær. Her følger noen flere bildeminner fra dagene med hyggelig besøk fra søringan.

Kjetil med kortreist middag
Friskt bad på Ceciliestranda ved Hofsøy
Oppstigning fra Verket
Utsyn utover Bergsøyan
Magnus når Sukkertoppen (350 moh) etter småluftig avslutning
Utsikt fra Sukkertoppen (350 moh)
Liten fisker i stort landskap ved Storvatnet
Emilie ved 1000-brødre vannet Grytvatnet. Sukkertoppen sees t.h. i bakgrunnen.
Smårøya smakte visst helt ok!
Bålfyring ble en hot konkurranse på turen...